top of page

İRAN GEZİSİ
11-19 kasım 2023

Genel bilgiler...

ilk aklınız gelen soruya ilk cevabı vermiş olarak başlamak istiyorum. 

İran güvenli mi ?

Türkiye'nin tüm illerini ilçelerini hemen hemen görmüş gezmiş biri olarak size tek söyleyeceğim şey şu ki; Nerede yaşıyorsanız bilin ki oradan bile daha güvenli.

İran da sorun edeceğiniz en son şey güvenliktir. Zira gece gündüz her saatte her mekanda ve sokakta asla bir sorunla karşılaşmadım güvenlik konusunda en ufak bir sorun yaşamadım. 

Gezdiğim yerlerde Türkiye'den ve başka ülkelerden kadınlar da tek başlarına veya gruplar halinde geziyor ve güvenlik konusunda onlardan da bu yönde izlenimler edindim. o yüzden bu bahsi tamamen ve asla açılmamak üzere kapatmanızı tavsiye ederim. 

Kısacası İran ÇOK GÜVENLİ.

Haydi Gidelim.
Biletler, pasaport, kimlik, yurt dışı çıkış pulu, sırt çantanız ve yol sizi bekler. 

İran bizden Vize istemeyen ülkeler arasında. Pasaport ile giriş yapılması gerekiyor kimlikle kabul edilmiyor. Pasaportunuzda iran damgası olursa sizi Avrupa'ya almazlar efsanesi de kocaman bir yalan bilginiz olsun. İlk olarak bilin ki İran turistlerin pasaportlarına hiç bir şekilde giriş ya da çıkışta damga vurmuyor. İran sınırlarına girişten itibaren ise kadınların saçlarına şal benzeri bir şeyler örtmeleri şart zira bu iran yasaları gereği bir durum. Ama ben seyahatim boyunca her yerde özellikle de Başkent Tahran da çok sayıda başı açık yerel halktan kadın gördüm. İran da tesettürü en çok gelen turistler önemsiyor. İranlı kadınlar pek de umursamıyor artık bunu söylemek isterim. Hiç kimsenin de kimseye bu konuda karıştığını görmedim. Ne sadece hava alanında ki pasaport kontrolünde görebildiğim polisler ne de halktan birileri. 

ULAŞIM

3 şekilde ulaşım sağlanabilir. Hava yolu, Kara yolu ve Tren ile. En güzeli tren olsa da, en rahatı kendi aracınızla kara yolu olsa da, en ekonomik ve en kullanışlı olanı hava yolu onu belirtmek istiyorum. Hava yolu şirketlerinin kampanyalarından da faydalanılırsa çok daha uygun koşullarda seyahat etme imkanı elde edilir. Hava yolu ile ulaşımda da farklı alternatifler var zira Tebriz, Tahran ve Şiraz'a inebilir ve buradan bir rota oluşturabilirsiniz kendinize.

 

Ben çok uygun fiyatlara gidiş dönüş bileti aldığım için Tebriz'den bir rota ile hareket ettim. Ama en mantıklı olanı Şiraz'dan başlayan bir rota ile Tebriz'e ulaşmak onu da belirteyim ve yan tarafta size bu en uygun rotayı sunuyorum. 

 

İran yüzölçümü olarak çok büyük bir ülke bu yüzden de seyahatinizi ona göre planlayın derim. 10 gün size yetmeyebilir bile. Çünkü çok güzel mekanlar var ve farklı şehirlerde bulunuyorlar her şehir arası ise en az 3-4 saat. Her ilden her ile seyahat imkanı var tabi ki. 

IMG_20231122_153521[1].jpg

YEME İÇME

İran yemek kültürü pirinç pilavı sebze ve baharatlar üzerine kurulmuş harika tatlardan oluşur. Safranlı pilav harika, aşe dooğh olarak adlandırılan yoğurtlu çorba ise tam bir iştah açıcı ve oldukça güzel. Nemat ise ayrı bir yerde duruyor benim için. En güzeli safran ile yapılan pancar şekerinden tatlandırıcı olarak ifade edebilirim. çaylara karıştırılarak kullanılıyor. iran'da safran çayını mutlaka deneyin. harika bir tat. Kebap kültürü de yine zirve de bir kültür mutlaka bir kaç yerde deneyin. Güzel sunumla kahveler yapan yerler de var ki özellikle yezd ve isfahan bu konuda bir kaç kat ileride. Yezd'e gidince Yazd art hause ye mutlaka akşam bir uğrayın. hem yemek yiyin, kahve için hem de terastan yezd manzarasına bakın. Badgirler sizi çok etkileyecek buna emin olabilirsiniz. 

8694f399-5eb3-4af1-ad5b-f1a0eb547066.jpg

PARA PARA PARA...
İRAN PARA BİRİMİ TÜMEN (YEREL HALK TUMAN DİYOR)
TL İLE KARŞILAŞTIRMALARINIZDA ÇEŞİTLİ SORUNLAR ÇIKABİLİR ZİRA RESMİ OLARAK HALA RİYAL GÖRÜNÜYOR. SADECE ŞUNU SÖYLEYEBİLİRİM 5-6 BİN TL İLE İRANDA ÇOK RAHAT 1 HAFTA SEYAHAT EDEBİLİR 1-2 BİN TL İLE OLDUKÇA YETERLİ SAYIDA HEDİYE İLE DÖNEBİLİRSİNİZ. 10 BİN TL CİVARINA OLDUKÇA LÜKS BİR SEYAHATİNİZ OLMUŞ OLUR. ORTA MESAFE TAKSİLER 20 TL CİVARI, YEMEKLER 50 TL OLDUKÇA BOL ÇEŞİTLİ SOFRALARLA, OTEL HOSTELLER 100 TL LÜKS OLARAK EN FAZLA 500 TL OLARAK TOPARLAYABİLİRİM. EN ÇOK MÜZE GİRİŞ ÜCRETİ ÖDERSİNİZ 50 TL DİYEBİLİRİM ORTALAMA. 




 

ŞİRAZ GEZİSİ
Şiraz İranın Fars eyaleti yönetim merkezi olup İranda ki 5. büyük ildir. Zağros dağları ortasında bir platoda yer alır. 2 milyon civarı nüfusu vardır. Gezmek için en ideal mevsim Mart Nisan Ekim ve Kasım dönemleridir, yazları aşırı sıcaktır. Zend bulvarı şehrin ana koridoru, sağı solu her türlü imkan ve merkeze uygun. Bir kültür şehri olma ünvanına sahiptir. Zira iran edebiyatının iki büyük şairi Hafız ve Sadi Şirazi bu şehrin adeta simgeleridir. 
 

Şiraz da gezilecek yerler için en az 2 gün gereklidir. 

detaylı olarak görsellerin altında da bilgiler olduğu için sadece ana hatları ve ziyaret zamanları hakkında bilgi vermek gerekirse sıralaması da fotoğraf saatlerine de uygun olarak;

Nasr el mülk Camii mutlaka sabahın ilk saatlerinde gidilmeli, Aksi halde cam vitraylardan saçılan ışıkları görmeniz pek mümkün değil. Ziyarete açıldığı ilk saatlerde girmek ve en az 2 saat ayırmak gerkiyor. Kalabalıktan dolayı fotoğraf çekmek ve çektirmek için oldukça zor şartlarda ve sabırla hareket etmeniz gerekiyor. İç mimarisinde pembe renkli fayansların kullanılması nedeniyle popüler kültürde Pembe Cami olarak adlandırılıyor. Cami, Kaçar Hanedanı döneminde Mirza Hasan Ali Nasr el Mülk'ün emri ile 1876-1888 yılları arasında inşa edilmiş. Caminin mimarları Muhammed Rıza Kaşisazi Şirazi ve Muhammed Hasan'dır. 

Kerim Han kalesi Şehrin merkezi konumunda olup bir zamanlar hapishane olarak da kullanılmıştır. 18. yy eseri olup 12 m yüksekliğinde surları ile muazzam bir görüntüsü var. 4 köşesi 4 adet 14 m yüksekliğinde sur ile çevrili ve Kaçarlardan kalma süslemeleri ile görülmeye değer bir tarihi mekan. 

Qavam House (Narangestan) Bir çok narenciyenin yer aldığı güzel bir bahçe ve aynaları ile de oldukça ilgi çeken oldukça bakımlı bir eski zaman mimarisi sizi oldukça hoş bir şekilde karşılıyor. Burası İranın ilk Narenciye ürünlerinin yetiştirildiği yerlerden biri. 

İrem Bağları (Eram Garden) 

Bahçenin kökenleri 12. yüzyıla, yani Selçuklu dönemine kadar uzanabilir; burada daha sonra Bagh-e Shah olarak adlandırılan bir bahçe 18. yüzyıla kadar mevcuttu. Mevcut bahçeler 19. yüzyılda ekilmiş ve köşkler bu dönemde inşa edilmiş. Bahçe 1824'te  Kaşkay kabilesinin şefi Muhammed Kuli Han İlhani tarafından kurulmuş Mülk daha sonra Nasır el-Molk'a satıldı , mimar Muhammed Hasan'ı ( Nasır el-Molk Camii'nde çalışan aynı mimar ) 1875 ile 1897 yılları arasında köşkü mevcut haliyle yeniden inşa etmesi için görevlendirdi.

Bugün Eram Bahçesi, Şiraz Üniversitesi'nin Şiraz Botanik Bahçesi'nin bir parçasıdır . Tarihi peyzaj bahçesi olarak halkın kullanımına açık olup giriş ücreti 100 tuman. İçerisinde şu anda tadilat olduğu için binaya giriş yapılamıyor ama bahçeler açık ve yoğun ağaçlar içerisinde oldukça huzurlu zaman geçirebilirsiniz. 

Sadi Şirazi türbesi 

Şeyh Saʿdî-i Şîrâzî  Fars şâir ve İslam âlimi.

30 yıl boyunca Hindistan ve Kuzey Afrika'yı dolaştıktan sonra 1256'da memleketi Şiraz'a dönerek şiirlerini yazmaya başlamıştır. Günümüzdeki en çok konuşulan eserleri Gülistan ve Bostan'dır. Moğol ve Haçlılarla yapılan savaşlara katılmıştır. Haçlılara esir düşmüştür. On dört defa hacca gitmiştir. Bütün şiirlerinde Sadi mahlasına rastlanmaktadır.

Günümüzde Sadi'nin kabristanı Sadi Türbesi, Şiraz'ın başlıca turistik mekânlarındandır.

21 Nisan (İran Takvimi: 1 Ordibeheşt) "Sadi Günü" olarak anılmaktadır. Şehrin biraz dışunda olduğu için taksi veya yerel otobüsleri kullanmanızı tavsiye ederim. burası da diğer yerler gibi oldukça yeşil bir alana sahip. 

Şahe Çerağ Türbesi Girişinde en çok zorlandığım yer. Kısa süre önce burada silahlarla ölümlü olaylar yaşandığı için ayrıca dini bir kaç önemden dolayı oldukça üst düzey güvenlik taramasından geçerek girebildim. Müslüman olmayanların giremediği Türk kimliği ile de özel rehber eşliğinde girebildiğim ibadethane. Kamera ile gidemedim emanete koydum, çakmak vesaire ne varsa güvenliğe biraktım sonrasında aldım tabi ki. 

Şah Çerağ  İran'ın Şiraz şehrinde Şiilerin 8. imamı Ali er-Rızâ'nın kardeşleri Seyyid Emir Ahmed ile Mir Muhammed'in mezarlarının bulunduğu tarihi cami ve türbe. Seyyid Emir Ahmed'e verilen lakap olan Şah Çerağ "ışıklar şahı" anlamına gelmekte. İlk olarak 12. yüzyılda inşa edilmeye başlanmıştır. Şah İsmail ve Kaçarlar döneminde cami onarılmış. Cami tamamen ışıl ışıl parlıyor. Işıklar saçıyor ve girdikten sonra uzun süre etkisinden kurtulamıyorsunuz. zaten uzun süre kalmanıza izin verilmiyor yarım saat size yeterli olur. çıkarken Şiiler tarafından namaz kılarken secdeye vardıklarında alınlarına gelecek şekilde yere koydukları Secde Taşı, Kerbela Taşı, Mührü Namaz olarak adlandırılan taşlardan aldım. İnançlar ve İnsanlar konusunda yeni şeyler öğrendiğim için kendimi şanslı hissettim.  

Kuran Kapısı Şehrin girişinde olup oldukça güzel bir gündüz ve akşam görseli sunuyor. kısa bir gezi turu ile burayı gezmenizi tavsiye ederim. 

Vekil Pazar ve Camii Alışveriş için kurulmuş çarşıda güzel avlular, kervansaraylar , hamamlar ve İran kilimleri , baharatlar , bakır el sanatları ve antikalar satın almak için Şiraz'daki en iyi yerler arasında sayılan eski dükkanlar bulunmaktadır . Mısır çarşısı havası aldım burada. tabi ki iran dokuları ile bambaşka bir pazar. Burada ayrıca şu anda bir müzeye dönüştürülen Vekil Historical Bath Adında çok güzel bir de hamam yapılmış. Eski zamanlara ait görsel ve balmumu heykeller ile adeta canlandırılmış bir eski zaman yaşıyorsunuz. Gittiğiniz zaman hamamda eskiden ne tür etkinliklerin yapıldığını da göreceksiniz. Saç kesmeden tutun diş çekmeye kadar bir çok günlük yaşam etkinliğine burada şahit olacaksınız.

Şair Hafız Türbesi İran edebiyatı denilince akla gelen ilk isim Hafız diyebiliriz. Hatta iran'ın Hafızası da deniliyor. Açık bir kümbet içerisinde ki kabri mermer ile döşenmiş ve etrafında şiirlerinden seçmeler var. kısa sürede ziyaret edebilir siirlerinin bulunduğu kitapları alabilirsiniz fakat Türkçe olarak maalesef yok. Farsça veya ingilizce alabilirsiniz. 

Persapolis M.Ö. 500 lü yıllarda I Darius tarafından yapıldığı tahmin edilmekte. yıkan ise Büyük iskender. Daha sonra hemen hemen toz kum altında kalıyor fakat kazı çalışmaları neticesinde şu anda bir UNESCO kültür mirası olma özelliği taşıyor. Tahtı Çemşid ve Nakşı Rüstem kısa bir mesafe yakınında olduğu için burayı Cemşidin özel zamanları için kullandığı yer olarak da söylüyorlar. Pers imparatorluğu ve zamanına ait çok sayıda eser ve kalıntı ile 3 saate yakın zamanınızı ayırmanızı tavsiye ederim. Nakşı Rüstem ile birlikte Şirazda ki son noktalarınız buralar olsun zira bu yerler Yezd yolu üzerinde Mervdeşt de bulunuyor. Buradan hediyelik olarak çivi yazısıyla yazılmış kolye bileklik vesaire almanızı tavsiye ederim. 

Nakşı Rüstem Kayalara oyulmuş devasa resimler olarak tabir edebilirim size. Muazzam bir yapı ve hemen yanında küp şeklinde bir yapı var ki buna zerdüşt kabesi denilse de ne amaçla ve kimler tarafından yapıldığı bilinememekte. Farklı bir yapı ve farklı bir kültüre ait olduğunu da hemen belirtmek isterim. 

Qashqai 
(Kaşkay)
Türkleri


 

Kaşkaylar , Güneydoğu İran'ın Fars Eyaleti'nde özellikle Şiraz çevresinde yaşayan ve hâlâ ağırlıklı olarak göçebe bir Türk halkıdırAzerbaycanlılardan sonra İran'daki en kalabalık Türk grubudur.

Göç rotaları, yazın Şiraz'ın yaylaları (yaylak) ile kışın Basra Körfezi'nin ovaları (kışlak) arasındaki 480-1.000 km'lik bir alandır.
Ben Hafızın kabrini ziyaret ettiğimde şehir merkezinde çadırlar kurarak bir etkinlik yapıyorlardı. Ritim aletleri ile çaldıkları ezgilerle oynadım, yemek ve çorbalarını tatma imkanım olmadı çünkü henüz hazır değildi yemekler ama şirazda ki arkadaşım Reza da zaten bir Kaşkay türkü olduğu için bu konuda kendimi şanslı sayıyorum. 

FALOODEH

Faloodeh, gül suyu ile aşılanmış ve ince erişte ile karıştırılmış donmuş şeker şurubundan oluşan geleneksel bir sorbedir. Popüler inanışa göre faloodeh, Şiraz’da doğmuştur ve MÖ 400 yılına dayanan dünyadaki ilk şerbet çeşitlerinden biridir.

İran’da genellikle taze limon suyu, doğranmış antep fıstığı veya tatlı kiraz şurubu serpilerek servis edilir ve serinletici bir yaz tatlısı olarak tüketilir.

4617294.jpg

TAVSİYE

ULAŞIM

Şiraz Airport +987137115000

Şiraz Şehirler arası otogar +989214399709

Tavsiye Firma https://mahansafar.com/

YEME İÇME

Yöresel ve otantik mekanlar olarak tavsiyem

 

http://www.haftkhanonline.com/

https://www.katehmas.ir/

KONAKLAMA

ilk olarak tavsiyem 

https://niayeshboutiquehotel.com/

Burada hemen hemen aynı konseptte bir kaç mekan daha var ama kalan arkadaşlarım beğenmişti. 

ŞİRAZ FOTO GALERİ

YEZD GEZİSİ

Yezd İranın en sıcak bölgesi olup çöl iklimi yaşanıyor desem yalan olmaz. kasım ayı ortalarında sıcaklık 27-28 derecelerde olduğu için gün boyu tişört ile gezdim ve bol su içtim. Yezd sokakları için gördüğüm en temiz şehir desem yeridir. Ana caddeleri bırakın ara sokakların en dip köşeleri dahi tertemiz. Sokağa rastgele atılmış bırakılmış çöp eşya ya da herhangi bir görüntü kirliliği oluşturacak şey bulamazsınız. Konaklamak isterseniz mutlaka eski Yezd evlerini hostel tarzında dönüştürülmüş olan yerleri tercih ediniz derim. Fiyatlar Ülkemize nazaran çok daha uygun. Yemeklerin lezzetli ve oldukça da hijyenik olduğunu söylemek istiyorum. Yezd içerisinde genel olarak taksi ile hareket etmenizi tavsiye ederim zira özellikle Zerdüşt sessizlik kulelerine ulaşım konusunda yürüyerek hareket etmeniz oldukça fazla zamana mal olabilir. Ben şehir içi halk otobüsü kullandım ücretimi de bir yerde Özbek bir öğretmen bir yönü de gittiğim otobüsün şoförü karşıladı. Unutamayacağım bir deneyim oldu benim için. Harika insanlar İranlılar onu belirtmek istiyorum özellikle de Türk insanına gerçekten hayranlık duyuyorlar. 

Yezd gezilecek yerler

Dowlat Abad Garden Restore ediliyor bir çok yeri ama yine de harika görünüme ve oldukça zengin bir içeriğe sahip. 1 saatinizi ayırmanız yeterli olur sizin için. Üzüm bağlari ile meşhur olan bir yer. Yezddeki en güzel yerlerin başında geliyor vitraylari çok güzel dünyanın en büyük badgiri yani rüzgar kilimasi burda sistemin nasıl çalıştığına şahit oluyorsnz bahçeside çöl iklimine göre çok güzel fenerleri görünce gece halini çok merak ettim . Bahçe sonundaki bölümde restorasyon çalışması devam ediyor o tarafta da farklı bahçeler bulunuyor. Dowlatabad Bahçesi 33,8 metre uzunluğundaki rüzgar kapanı , dünyanın en uzun kerpiç rüzgar yakalayıcısı. Pers bahçelerinin bir parçası olarak 2011 yılında UNESCO dünya mirası listesine alınmış. Ayrıca 2017 yılında tarihi Yazd şehrinin bir parçası olarak UNESCO listesinde yer almakta.

İmamzade Jafar (Cafer) Işıltılı camilerinden biri Yezd'in. İmam Cafer Sadık  Yezd'de vefat eden İmamzade Cafer'in torunu. Türbesi 1359'da yeniden inşa edilmiş ve eski ahşap türbenin yerini almış. Ziyaret konusunda Shah Çerağ'dan daha kolay ve rahat hareket edebilirsiniz. İran da genel olarak sabah saatlerinde her mekan oldukça sessiz sakin oluyor. Herhangi bir giriş ücreti yok. park yeri konusunda da sıkıntı yok aracıyla gidenler rahatlıkla hareket edebilirler. 

Amir Chakhmaq Complex: Burasını gezmek fotoğraf çekmek istiyorsanız öğleden sonra hatta akşam üstü gitmenizi tavsiye ederim çünkü ışık binanın arkasında kalıyor sabah saatlerinde bu da fotoğraf ve oninde ki büyük havuzdan yansımasını oldukça zorlaştırıyor. Kompleks olarak inşa edilmiş geniş bir alana sahip Emir Çakmak Kompleksi İran'ın simetrik batık girintileriyle dikkat çeken önemli bir yapısı. Aynı adı taşıyan meydanda yer alan bir cami. Ayrıca kervansaray , tekye , hamam, soğuk su kuyusu ve şekerlemehane de bulunmaktadır. Geceleri bina, güneş battıktan sonra alacakaranlık saatlerinden sonra kemerli girintilerdeki turuncu ışıkla aydınlatılıyor ve bu da onu bir gösteri haline getiriyor. Yezd merkez diyebilirim size her yere ortalama bir mesafede buradan rotanızı kolayca yapabilirsiniz. 

Yazd Zerdüşt Ateş Tapınağı: Burası Zerdüştlüğün en önemli yerlerinden biri. En önemli öğe hiç şüphesiz sönmeyen ateş olarak tabir edilen Ateşin kapalı bir alanda camekan ardından görebildiğim alandı. Burada ayrıca Zerdüştlüğe ait başka bir sürü görsel ve materyal de çok güzel bir sunum ile gelen turistleri karşılıyor. Kıyafetler, Fotoğraflar, Yemek kültürü ve aklıma gelmeyen daha bir çok yaşam öğesi de burada sizi kadim zamanlara götürecek. Bina önünde yine İrani tarzda duran havuz ile ana binanın görüntüsü de cezbedici onu da belirteyim. Biraz yoğun oluyor çok büyük bir alanı da yok ama çok sıkışık da değil. buradan sonra hemen sessizlik kulelerine giderseniz konu bütünlüğünü kaçırmadan Zerdüştlüğe ait oldukça detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. 

Zerdüşt sessizlik kuleleri: Burası Zerdüştlerin ölülerinin defin işleri ve taziye alanları. Ölen bir Zerdüşt ilk olarak yerin altında (Bodrum olarak düşünün) bir yerde 3 gün bekliyor. Bu süre araf gibi bir şey olarak değerlendiriliyor ve bu süre sonunda ölen kişi cennet ya da cehenneme gidiyor. Buradan sonra ise bedeni dağın tepesinde ki sessizlik kulesi olarak tabir edilen yere bırakılıyor ve burada yırtıcı kuşlar tarafından tüm etleri kemiklerinden ayrılıncaya dek parçalanıyor. Bu alana çıkıncaya dek ölü bedenlere ailesi dahil hiç kimse dokunamıyor. sadece yaşamında birini öldürmüş olan günahkarla dokunabiliyor ve onlar taşıyor zira bu kişilerin cehennemlik oldukları ve asla affedilmeyecekleri inancını yaşıyorlar. Günümüzde ise artık bu ritüeller üst düzey Zerdüştler hariç uygulanmıyor. Salgınlar vesaire nedenlerle nadiren yapılıyor. Buraya giderken saatinize iyi bakın zira öğlen arası veriyor kendi kendine girişte duran mercek gözlüklü ve o arayı da kendi kafasına veya gelen kişiye göre değiştirebiliyor. İran da sesimi yükseltip Kavgacı Hakana döndüğüm tek yer burasıydı. Ama genel izlenim olarak tüm alanı gezip sessizlik kulelerine çıkıp inmek sizi bambaşka dünyalara inanışlara hayatlara tanıklık ettirecek. 

Yezd Art House: Aslında eski bir ev fakat satın alınarak cafe lokanta şeklinde dizayn edilmiş. özellikle de teras bölümmünde akşamları oturmak apayrı bir keyif. Yezd badgir kuleleri ışıkları ve Yezd'in yukarıdan görünümü ile size zaten eşsiz bir seyir keyfi verecektir. Yezd turizm konusunda son dönemlerde büyük atılımlar yapıyor ve bu da oldukça güzel sonuçlar veriyor herkes için. Giderseniz menü de ilk sırada olan kebabı deneyin mutlaka safranlı pilav ile birlikte güzel bir tat. 

Yezd sokakları: Yezd ara sokakları Türkiye de bulunan Mardin gibi dar fakat Mardin taş sokaklarından farkı daha çok toprak ile sıvanmış olması. Görsel olarak bir fotoğrafçı için harika kadrajlara ev sahipliği yapıyor. Çok güzel fotoğraflar için de biraz beklemek gerekiyor ama Yezd bu konuda oldukça cömert bunu belirtmek istiyorum. 

TAVSİYE

ULAŞIM

Yazd Airport https://yazd.airport.ir/

Şiraz Şehirler arası otogar  

+983537236901

Yazd Province, Yazd, Khezr abad Road, V7GM+JF4, İran

Tavsiye Firma http://seirosafarco.ir/

YEME İÇME

Yezd için tek geçerim 

https://instagram.com/yazd.arthouse?igshid=dwnxin5ve7dd

Yazd Art House

 

KONAKLAMA

ilk olarak tavsiyem 

V9X9+94C, Yazd, Yazd Province, İran

Good Feeling Hostel Yazd

ayrıca arkadaş tavsiyesi

http://hoomanhotel.com/

 

YEZD FOTO GALERİ

İSFAHAN GEZİSİ

Bir şehir ancak bu kadar güzel olabilir. İstanbul benim için her zaman bir numaradır ve öyle de kalacak ama İsfahan kalbime öylesine bir nakışla dokundu ki ne anlatmaya kelimelerim yeter ne de zaten buna gerek var zira İsfahan harika bir şehir. Sabah erken başlayıp gece yarılarına kadar dolaştım İsfahanı, gitmem gereken her yere fazlasıyla beraber gittim, yaklaşık olarak 15 saat aralıksız olarak şehrin dört yanını arşınladım durdum. Eğer yetişmem gereken bir uçağım olmasaydı İsfahan'a bir değil iki hatta üç gün daha ayırabilirdim. Siz de planınızı İsfahan da en az iki gün kalacak şekilde yapın zira bir gün size asla yetmeyecek. Mekanlar o kadar güzel ve o kadar size biraz daha kal der gibi duruyor ki. İlginizi çekecek o kadar nokta var ki, detayları geçerseniz ana hatlarda bile emin olunuz ki müthiş zenginlikler bulacaksınız. İsfahan büyük bir Türk şehri. Tuğrul bey ve Melikşah bu şehre adeta büyü katmışlar. Nizamül Mülk ve  daha neler neler. Moğollar şehri her ne kadar yakıp yıkmış ise de Şah Abbas İsfahan'ı yeniden ve en güzel şekilde imar etti. Nakşı Cihan meydanı o dönemde inşa edildi ve dünyanın ikinci büyük meydanı olarak gösteriliyor. İsfahan'ı gezerken kendinize 2 gün ayırın diye belirtmiştim. Nakşı Cihan Meydanını ilk gün sabah saatlerinde 2. gün ise akşam saatlerinde görmenizi tavsiye ederim. geriye kalan diğer mekanlar ise tercihinize göre dilediğiniz zaman gezebilirsiniz. 

İsfahan gezilecek yerler

Nakşı Cihan meydanı 560 metre uzunluğunda ve 160 metre enindeki Nakş-ı Cihan Meydanı, büyük ve dikdörtgen bir meydan olarak Safevi döneminde kalma binalarla çevrili. Şah Abbas’ın kararı ile 1598-1629 yılları arasında yaptırıldı. 1598 yılında Şah, İran İmparatorluğu’nun başkentini Kazvin’den İsfahan’a daha güvenli ve rahat bir yer olması düşüncesiyle taşımaya karar vermiş. İsfahan’ın başkent oluşu nedeniyle şehrin yeni rolünü yansıtmak ve ulusal etkinliklerin düzenleneceği bir yer yaratmak için bu meydan inşa edilmiş. Burası Ali Kapı (Bab-ı Ali), İmam Camii, Şeyh Lütfullah Camii ve Kayseri Çarşısı gibi önemli yapılarla donatılmıştır. Ayrıca İsfahan’ın geleneksel tatlıları ve eşsiz el sanatları gibi hediyelik eşya almak isteyenler için bir tam kapasiteli çarşısı olan, faytonla gezme imkanı sunan bir yer. Gezmek için yarım günden fazla zaman ayırmanız gerekiyor ayrıca gündüzü gecesi pazarı çarşısı ile çok güzel zaman geçireceğiniz bir yer. 

Şeyh Lütfullah Camii Nakş-e Cihan Meydanının doğu tarafında bulunan Safevi hanedanı sırasında Şah Abbas tarafından 1615 yılında inşa ettirilmiştir. 1618 yılında tamamlanan cami, Safevi mimarisinin başyapıtlarından biri olarak kabul edilmektedir. Mimari olarak mükemmel bir durumda aynı zamanda olağanüstü çiniler ve boyamaları ile de harika bir görünüm vermekte. 

Haşt Beheşt Sarayı  1080 yılında Safevi döneminde inşa edilen İsfahan şehrinde bulunan tarihi bir saraydır. Bu sarayın binası geniş bir bahçenin ortasında iki katlı konak olarak inşa edilmiş. Bu binanın mimari tarzı İsfahani tarzıdır. Elbette çatısı, duvarı, teknesi ve sütunu sekizgendir ve sekiz rakamından itibarendir. Sekiz cennet ya da sekiz gökyüzü olarak da anılıyor. Ön ve arka bahçesi de ilgi çekici ve rahatlatıcı bir ortamı var. 

Siose pol Köprüsü İsfanhan da bu şekilde iki köprü var ama en çok ilgi çeken ve insanların özellikle gündüz ailesi veya arkadaşlarıyla sosyalleşme amacıyla gittikleri kalabalıklara rağmen oldukça keyifli zaman geçirilebilen bir yer. 33 birimden oluşması neticesinde farsça da aynı isimle anılmaya başlanmış. Oldukça uzun ve Zayandeh nehrinin iki yakasını birleştiriyor. Sokak lezzetleri, yöresel el işlemeleri, sokak çalgıcılarının da uğrak mekanı. Buradan kolay kolay ayrılamıyor insan. ben de sokak lezzetlerinden bir şeyler alarak katıldım insanların içine oldukça da eğlenceli zamanlar oldu. 33 kemerli köprü hayatımda gördüğüm en güzel köprülerden biriydi. 1602 yılında Allahverdi Han tarafından yaptırılmış. 298 metre uzunluğunda 14 metre genişliğinde yer alan köprü, üzerinden kervanların geçebileceği kadar geniş yapılmış. Hem köprü üzerinde yürüdüm, hem de etrafında uzun süre dolaştım oldukça güzel fotoğraflar elde etme imkanım oldu. 

Çehel Sütun Sarayı, genellikle sadece Çehel Sütun  Türkçe tam karşılığı: Kırk Sütun olarak anılan Safevi şahı I. Abbas tarafından, içine Çehel Sütun'u da alan geniş bir saray ve botanik bahçeler kompleksinin bir parçası olarak inşa ettirilmiş. Sarayın ismindeki çehel sözcüğü Farsça "kırk" anlamına gelmektedir ki saray ismini ("Kırk Sütun") giriş kısmını destekleyen yirmi ince ahşap sütundan alır; girişin önündeki havuzun suyuna yansımasıyla ahşap sütunların sayısının 40'a çıkması, sarayın bu adı almasına neden olmuş.  Büyük bir havuzun sonunda, bir parkın ortasında yer alan saray Şah I. Abbas tarafından, şahın eğlencesi ve kabul törenlerinde kullanılmak amacıyla yaptırılmıştır. Nitekim I. Şah Abbas ve ardılları mevkî sahibi kişileri ve elçileri bu sarayda, ya sarayın terasında ya da kabul salonlarında kabul etmiş. Saray seramik üzerine fresk ve tablolarla süslenmiş; zaman içerisinde sarayın seramik panellerinden birçoğu yerinden çıkarılmış ve Batı'daki büyük müzelerin koleksiyonuna dâhil olmuş. Bu seramik fresk ve tablolar belirli tarihsel olayları betimlemektedir. Bu tarihsel olaylardan bazısı şunlardır: 1646 yılında gerçekleşen Özbek Kralı için yapılan bir resepsiyon, 1611 yılında Buhara Emiri onuruna yapılan bir şölen, 1514'te Osmanlı Sultanı I. Selim ile yapılan Çaldıran Muharebesi gibi... Tarihsel olayları betimleyenlerin yanı sıra, içeriği pek tarihsel olmayan, geleneksel minyatür tarzında yapılmış daha estetik kompozisyonlar da bulunmakta. Oldukça zengin bir içeriğe sahip bu sarayı gezerken özellikle resim ve fresler önünde ki bilgi notlarını mutlaka okumanızı tavsiye ederim. 

İsfahan Ulu Camii  ya da İsfahan Cuma Camisi Farsça Masjid-e-Jāmeh Isfahān,  Cami, 771 yılından 20. yüzyılın sonlarına kadar devam eden inşaat, yeniden yapılanma, ilaveler ve yenilemelerin sonucunda bugünkü halini almıştır. 2012 yılında UNESCO tarafından bir Dünya Mirası olarak ilan edilmiş olan bu cami İran da cuma namazlarının tek merkezde kılınma özelliğinden dolayı cuma günleri oldukça kalabalık oluyor bunu bilmenizi isterim. Oldukça zengin süslemeleri ile dikkatinizi çekecek ve aklınızdan çıkmayacak bir mekan olduğunu belirmek. isterim. 

Sultan Melikşah ve Nizamül Mülk Oldukça mütevazi olan bu kabristanın bu şekilde olmasını önce yadırgadım aslında. Gitmeden önce de bir çok yerde bu konuda serzenişler gördüm duydum aslında. Gidip ziyaret edip dönenler için tabi ki öyle ama orada adeta korumalık yapan ve kabirleri yüzyıllardır bekleyen bir ailenin son ferdinin orada olduğundan habersiz olarak bunu yaptıklarını da bu mekanda öğrenmiş olmanın mutluluğu içerisindeyim. Benim için İsfahan ve İran seyahatimin en özel anları bu kabirlere yaptığım bir saatlik akşam ziyareti oldu. Gidenlere tavsiyem mutlaka kabirlerin bulunduğu evin görevlisi ile görüşün tanışın konuşun. Farsidir kendisi ve mükemmel bir anlatımla size tüm detayları anlatacaktır diye düşünüyorum. Ben Türkiye'den geldiğimi ve bu seyahatimi en çok burası için yaptığımı söyleyince bir kaç özel soru daha sorduktan sonra yavaş yavaş anlatmaya başladı. Evet Meşhur Eğitimci Nizam-Ül Mülk ve Sultan Melikşak ile Eşi Terken Hatun ve 4 tane daha ilim ehlinin Kabirleri orada. Mutlaka gidin ve görün. Türk İslam tarihi için çok önemli isimler bunlar. En önemli isim ise adeta pandoranın kutusunu açar gibi sırlar gizemler ile anlatılınca daha da bir başka heyecanla dinliyor insan. İsmini unuttuğum görevlinin anlattıkları ve vurguladıkları o kadar gerçekçi ki ikna olmamak elde değil. Kbirler içerisinde hepsinden büyük ve faklı şekilde yapılmış bir tane daha mezar var ? 

SULTAN ALPASLAN: Sultan Melikşah ve Nizam-ül Mülkün kabirleri yanında onlardan daha görkemli ve farklı şekilde yapılmış bir mezar var ki orada yaşayan ve koruma görevi üstlenen kişinin anlattıkları aile kökeni ile ilgili verdiği bilgiler ile sonunda dilinden bu mezarın Sultan Alpaslan'a ait olduğunu söylemesi ile gerçek manda bir şok yaşadım desem yeridir. Tarihi bilgilerime göre Sultan Alpaslanın Kabri Merv civarında ve hala bulunamamış olduğundan ben de bu duruma oldukça şaşırdım. Görevlinin veridiği bilgiler ve anlattıkları ise hem tarihi çerçevede hem de Selçuklu devlet gelenekleri ile bire bir örtüsen bilgiler. Efsaneler kolay öğrenilmez ve mutlaka bir sır ile örtülüdür derlerdi bu da onun gibi bir şey. Evet Sultan Alpaslanın Kabri İsfahan da ve Sultan Melikşahın Nizam-ül Mülkün yanında. Tarihçilere buradan duyurmak ve gerekli incelemelerin yapılmöasına inşallah bir nebze yardımım olur. Bunu ilk öğrenen elbette ben değilimdir diye düşünüyorum ama bu konuda herhandi bir yerde herhangi bir yazı görmedim. Umarım benim dediğim gibidir Sultan Alpaslanın kabri İsfahandadır ve ben bun ilk öğrenenlerdenimdir. Benim için ne büyük mutluluk. Keşfetmek için çıktığım seyahatlerimde ilk keşfim ve ben buna eminim. 

İmam Ali Camii ve Meydanı Ulu Camiye giderken genişçe bir meydandan geçiyorsunuz. Burası İmam Ali Meydanı veya Atiq Meydanı, şehrin iş ve sosyal yaşamının ana meydanı ve ana merkeziydi. Yakın zamanda restore edilmiş olup artık baharat, kıyafet ve yiyecek pazarlarından oluşan bir koleksiyondur. Mimari güzel, iç mekan boş! Ziyaret için önerilen zaman öğleden sonradır. 

Şah Camii, Sültani Camii, veya İman Camii olarak isimlendiriliyor Nakş-ı Cihan Meydanı'nın güney tarafında duran camidir. Şah Abbas tarafından 1611 yılında inşaatına başlamanması için emir verdi. Cami Şah Abbas'ın saltanatının 20. yılında başlamış ve 18 yıl sonra bitmiş. Yapının mimarı Ali Ekber İsfahani bina gözetmeni Mohebali Beykallah olarak geçiyor kayıtlarda. Yapının hat kitabeleri Ali Rıza Abbasi, Abdul Baki Tebrizi, Muhammed Rıza Emami ve Muhammed Salih tarafından işlenmiştir. Nakşı Cihan içine girdiğiniz zaman sizin için tavsiyem saat yönünde dönerek mekanları sıra ile gezmeniz. Yoksa arada kalan o kadar çok detayı es geçersiniz ki döndükten sonra ben burayı görmedim deme ihtimaliniz bayağı yüksek olur zira kompleks hakikaten devasa bir yer. Şah camii kubbesi zaten Nakşı Cihan meydanından gayet görkemli bir şekilde görünüyor. 

TAVSİYE

ULAŞIM

İsfahan Airport  https://esfahan.airport.ir/home

İsfahan Şehirler arası otogar 2 tane var 

+983537236901

Yazd Province, Yazd, Khezr abad Road, V7GM+JF4, İran

sofeh terminal 

Isfahan Province, Isfahan, Soffeh Expy, HMQC+86Q, İran

Kaveh PM2F+6HP, Isfahan, Isfahan Province, İran

Tavsiye Firma http://hamsafarco.ir/

YEME İÇME

İsfahan bu konuda oldukça zengin 

http://www.shahrzad-restaurant.com/Fa/Fahome.aspx

Azam Beryani de güzel

Isfahan Province, Isfahan, Chahar Bagh Paeen St, MM69+4W5, İran

 

KONAKLAMA

Bizzat kaldım ve harikaydı  

http://www.heritage-hostel.com/

 

İSFAHAN FOTO GALERİ

TAHRAN GEZİSİ

Başkent Tahran. İranın merkezi yönetim Başkenti olan Tahran tüm iller içerisinde en kalabalık olanı. Ulaşım konusunda ise en kolay olanı. İç hat uçuşları Mehrabad hava alanından yapılıyor ve hemen hemen şehir merkezinde sayılır. Tahran otobüs terminali ise oldukça büyük ve her saat her ile çok sayıda sefer var. Metro ve tren seferleri de yine ulaşım konusunda oldukça kolaylık sağlıyor seyahat edenlere. Tahran'a gece saat 3 civarlarında indim ve terminal Azadi meydanına yakın olduğu için hemen oraya gittim. Gece saat 3 ve bilmediğin bir yerde normalde tedirgin olursun ama ben hiç olmadım. Sarhoş berduş vesaire olma ihtimali olmayınca siz de gayet rahat ediyorsunuz. Yazımın başında da söylediğim gibi İran da sorun edeceğiniz en son şey güvenlik. Azadi Tower'ı hem gece hem gündüz fotoğraflama gezme imkanım oldu. Üst katlarında çeşitli etkinlik alanları da var üstelik bir seyir alanına da sahip. Tahran da mutlaka gidilmesi gereken tek yer var O da Gülstan Sarayı. Hem 12 farklı binası ile hem bahçesi ile zaten sizin neredeyse tüm gününüzü alıyor. Kalan zamanda ise ben iran denilince akla Halı geldiği için iİran Halı Müzesini gezdim. Harika bir deneyim oldu. Oldukça fazla şekil ve kullanım amaçlı halılar gördüm. Terminalde tanıştığım Azeri Türkü Mehdi ile de oldukça güzel sohbetlerimiz ve kalıcı bir dostluğumuz oldu. Ne zaman gitsem inşallah Mehdi kardeşime uğrayacağım. Buradan da selam olsun. Tahranı gezerken taksi ya da snapp kullanın yine zira hem ekonomik hem de size oldukça zaman kazandırıyor. 

Azadi Meydanı ve Azadi Tower Şah'ın Anıt Kulesi olarak da bilinen ,Azadi Meydanı'nda bulunan bu anıt Şehrin batı girişini işaretleyen Tahran'ın simge yapılarından biri ve aynı zamanda bir yeraltı müzesi de içeren Azadi Kültür Kompleksi'nin bir parçası. Kule yaklaşık 45 metre yüksekliğinde ve tamamen kesme mermerle kaplanmış. İran'ın son Şahı Muhammed Rıza Pehlevi tarafından Pers İmparatorluğu'nun 2.500 yıllık kutlaması için yaptırılmış ve 1971'de tamamlanmış ancak daha sonra 1979 Devrimi'nin ardından Āzādi ("Özgürlük") olarak yeniden  adlandırıldı. Kocaman bir yeşil alan ve hafif bir yükselti üzerinde bu devasa kule var. Tahran da selfi için en ideal nokta burası zaten doğı tarafında ki bir alanda elinde telefon ile selfi çeken bir adam heykeli de yapmışlar. 

Gülistan Sarayı  Tahran’ın güneyinde, Erg Meydanı'nın yakınında eski Tahran surlarının sınırları içerisinde Kaçar Hanedanı dönemine ait bir saray olup Sarayın inşasına Türk Safevi hanedanından olan I. Tahmasp zamanında başlanmış ve zamanında İran Türk hanedanı Kaçar Hanedanı’nın şahlarının ikametgâhı olarak kullanılmış. Pehlevi Hanedanı döneminde resmi törenler ve yabancı heyetlerin üyelerinin ikameti için kullanılan bu saray günümüzde müze olarak kullanılmakta.  İçerisinde ki farklı amaçlarla kullanılan binalar var.

Bunlar Şems-ül İmare; Nasrettin Şah, sarayın Ayna salonunda

Güneş Binası anlamına gelen bu bina Gülistan Sarayı’nın en güzide eserlerinden birisi. Nasrettin Şah zamanında Tahran’ı yüksekten bakmak için kullanılmış. 

Selam Salonu girişi Günümüzde müze olarak kullanılan bu salon Nasrettin Şah’ın ilk Avrupa gezisinde Avrupa Müzelerinden ilham alıp Tahran’da da bir müze yapılması düşüncesiyle yapılmış.

Bu salon Pehlevi Hanedanı döneminde resmi törenler için kullanılmış. Bu binada İran’ın en seçkin Ayna işleri ve İranlı ünlü ressam Kemal-ül Mülk’ün en güzel resimleri bulunmakta.

Avşar Hanedanı’nın kurucusu Nedir Şah’ın Hindistan’dan getirdiği ünlü Taht-i Tavus adlı Taht uzun zaman bu binada bulunuyor.

Ayna SalonuSarayın en güzel bölümlerinden birisi Ayna Sarayı. Bu bölümün en seçkin eserleri Kemal-ül Mülk’ün çizdiği Aynalar ve oldukça farklı boyut ve türlerde ki Nasrettin Şah resimleri.

Taht-i Mermer

Bu bina adını 65 parça Mermer Taşından yapılan tahttan almış.

Ebyez Sarayı Günümüzde etnografya müzesi olarak kullanılan bu bina Nasrettin Şah döneminde yapılmış. Nasrettin Şah’ın saltanatının son yıllarında Osmanlı Padişahı II. Abdülhamit Kaçar Şahı’na değerli hediyeler gönderir ve Nasrettin Şah, Osmanlı Padişahı’nın hediyelerini sergilemek için bu binayı yaptırır.

Badgir binası

Bu kelime Farsça kökenli bir kelimedir. Badgiri bir depo olarak düşünülebilir ve bu depodan üst kata bir soğutma görevini üstlenir. Eski zamanlarda soğutma görevini bu badgirlar yapıyordu. Badgir Binası hala bir müze olarak kullanılmaktadır.

Berelyan binası

Bu bina ana binaya bağlı olup şah zamanınızda misafirhane olarak kullanılmış. Küçük bir binadır.

Kerim Hanlı Halveti ve Fildişi binası da ayrıca ziyaret ettiğiniz zaman sizi oldukça etkileyecek mekanlar. 

İran Halı Müzesi  Laleh Park'ın arkasında yer almaktadır. Müze 1976 yılında kurulmuş olup 18. yüzyıldan günümüze tüm İran'ı kapsayan çeşitlilikte İran halılarını sergilenmekte. Müze 3.400 metrekare sergi salonu ve yaklaşık 7.000 kitaplık bir kütüphane içermekte. Müze son İran Kraliçesi Farah Pehlevi tarafından tasarlanmış. Burada inanın her közesine aiit halı çeşitlerini görmek mümkün. Şiraz İsfahan Tebriz Kaşkay Türleri halıları vesaire halıya ait ne varsa onu da bulabiliyorsunuz. İplikleri nasıl renklendirdiklerini de ayrıca ilgi çekici şekilde bir alanda gördüm. Kullanılan çeşitli bitkiler kum taş ve daha bir çok malzeme ile o kadar güzel renler elde ediliyor ki. İsfahan yöresine ait olan ve oldukça da kabarmalı olan bir halı da en çok ilgimi çeken halı olmuştu. 

TAVSİYE

ULAŞIM

Tahranda 2 Airport var ilki iç hatlar için

https://mehrabad.airport.ir/

ve uluslararası olan 

استان تهران Tehran تهران - بزرگراه خلیج فارس کیلومتر ۳۰, İran

Otobüs Terminali

Tehran Province, Tehran، میدان آزادی، P84M+7P4, İran

Tavsiye Firma http://hamsafarco.ir/

Ben isfahanda ki hostelinde kaldım ama deneyimleyen gezginlerden tavsiye

http://heritage-hostel.com/

KONAKLAMA

YEME İÇME

Tahran da en çok ismini duyduğum 

http://neshat.co/

http://moslemrestaurant.ir/

 

TAHRAN FOTO GALERİ

TEBRİZ GEZİSİ

Tebriz iran'a ilk giriş ve son çıkış yerim oldu. İran da en iyi arkadaşlarımdan biri de Tebriz de kıymetli Ramin ve ailesi. Harika karşılandım ve aynı şekilde uğurlandım. Bir kere Tebriz tam bir Türk şehri desem sizi yanıltmış olmam. Türkçe konuşarak tüm İran da rahatça dolaşabilirsiniz fakat Tebriz de bir başka şekilde hem anlaşılır hem de ağırlanırsınız. Tebriz Güney Azerbaycan olarak geçen bölgede bulunan bir şehir. Nüfusu çoğunlukla Azerbaycan Türklerinden oluşuyor. Tebriz'den ve gezilecek yerlerinden bahsetmeden önce sizlere Cavit TEBRİZLİ'nin Tebriz adlı mahnılarını dinlemenizi tavsiye ederim. Yıllardır dilimde söylediğim mahnıları vardır ve özellikle de Tebriz'i çok sever dinlerdim. Mekanında dinlemek ve söylemek de ayrıca güzel oldu. 

Arg-e-Alishah 14 yy İlhanlı döneminde şehir surlarında şehrin giriş kapısı olarak yapılmış devasa yapı. Hemen yanında Cuma namazlarının kılındığı devrimden sonra yapılan çok büyük Musalla Camii ve büyük bir meydan var. Yapı kısmen de olsa ayakta olmasına rağmen imdat sesi geliyor desem yeridir. Hemen yanına yapılmış olan Musalla Camii de ayrıca bu tarihi eseri hem gölgelemiş hem de oldukça zarar görür duruma getirmiş. 

Imam Khomeini Mosalla Camii yeni bir cami ve özellikle de cuma günleri namaz için kullanılıyor, uzunlamasına bir mimari ile ilgi çekici bir yapısı var. İran genelinde okunan ezanlar ve kılınan namazlar Türkiye de olduğundan faklı biraz. Farklar değil midir zaten bizi biz yapan aslında.  Ben şahsen orada namaz kılarken de oldukça uygun ve olması gereken ruh hali ile durdum namaza. Çok güzeldi. 

Gök mescid ya da Azerbaycan Türkçesi ile Göy mascid İlk Türk-İslam eserlerinden biri olan Tebriz Gök Mescit, Karakoyunlu Türkmen Hükümdarı Cihanşah tarafından 1456 yılında yaptırılmış. İnce çini işçiliği ile ‘’İslam Turkuvazı’’ya da ‘’Mavi Camii’’ olarak da anılıyor. Girişi ve avlusu oldukça korunmuş ve yeniden restore edilmiş. Cami giriş kapısını görünce oturup ağlayasım geldi zira oldukça harap bir vaziyette idi lakin biraz daha bilgi edinince 2 yıldır başlayan çok özel bir ekip tarafından yürütülen detaylı bir restorasyonun devam ettiğini bazı parçaların da gerek özel koruma yöntemleri gerekse örnek lama metotları için yeniden tasarlama sürecinde olduğunu öğrendim. Cami içerisinde ki bir bölümde Cihanşah ve eşinin kabri de var. İç tarafta da yine hem restorasyon hem de aslına uygun olarak yeniden yapılanma yerleri mevcut. Harika bir yer ve mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında geliyor. 

Tebriz kapalı Çarşısı. Oldukça büyük bir alana dağılmış ve gün boyunca kalabalık olan bir yer. Tebriz ve İran'a ait ne ararsanız bulabileceğiniz bir yer. Beni en çok etkileyen ise bağıran çağıran kolundan tutup çekiştiren kimselerin olmayışı oldu. Fiyatlar ise oldukça makul ve ürün çeşitliliği konusunda da zengin bir pazar. Ben eşime ve kızıma yöresel hediyeler aldım buradan özellikle kızım Elif çok beğendi. Her gittiğim yerden Onlara bir şeyler almak benim için en güzel alışverişlerden oluyor. Tebriz Pazarı yöresel ürünlerini almadan dönmeyin derim. 

TEBRİZ FOTO GALERİ

TAVSİYE

YEME İÇME

Genelde ev yemekleri yedim ama buraya da gitmiş olduğumdan tavsiye ederim 

http://www.berkeh.ir/

KONAKLAMA

Evde kaldım Tebrizde 

Darya hostel var size tavsiye ederim

+984135540008

© COPYRIGHT | HAKAN ESMERAY

Bu sitedeki tüm içerikler Copyright Act ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu'na istinaden koruma altındadır. Buradaki hiçbir içerik (Yazı, Fotoğraf, Video vb.) site KULLANIM ŞARTLARI'nda da belirtildiği üzere izinsiz olarak başka yerde yayınlanamaz kopyalanamaz, alıntı yapılamaz.

bottom of page